Nemzeti ünnepünkre hangolódva

Hát az van, hogy a nemzeti ünnep előtti napon eszeveszett keresésbe szoktam kezdeni és azon gondolkodom, hová is tettem a múlt évben vásárolt kokárdánkat, hogy Réka az iskolai ünnepségen büszkén kitűzhesse (és persze én is). Szerencsére az idén már teljesen máshogy alakult, mert a Cifra Szobába különböző kokárdák készültek. Nem akármilyenek, kerámia és textil kokárdákat is megtalálod, stílusodnak megfelelőek közül válogathatsz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Javaslom, mihamarabb túrd fel a szekrényt, hisz hamarosan itt van március 15.  és ha nem találod az évekkel ezelőtt vásárólt kokárdád vagy szeretnél egy újabb darabot térj be a Cifrába :)

Egy kis történelem:

A kokárda eredetét tekintve főúri ruhadísz volt, melyet színes szalagból készítettek és a francia forradalom idején kapott kiemelt szerepet. A franciák általában a kalapjukra tűzve hordták, ezzel jelezve, hogy az illető a polgári forradalmat pártolja.

Hazánkban a hagyomány szerint Petőfi Szendrey Júliától, Jókai pedig Laborfalvi Rózától kapott trikolór kokárdát a forradalom estéjén, melyet nem a kalapra, hanem a mellrésznél a kabát hajtókájára tűztek.

Ilyenkor, az ünnep előtt felmerül a kérdés, hogy zöld vagy a piros a kokárda belseje. 1848-ban a kokárdák többségén kívül volt a piros. Ilyet kapott Petőfi is szerelmétől.

Formáját tekintve pántlikás vagy egyszerű körrózsa lehet, de a kokárdák mai tárháza nagyon széles skálát mutat.

2018.03.11.